Friday, October 28, 2011

Perhiasan i2 kian terhakis


Telah terakam kisah tersebut di dalam al-Quran yang bermaksud:

Malu-malu anak Nabi Syuaib a.s ketika berjalan kembali menemui Nabi Musa a.s. bukan untuk lebih lanjut berkenalan, tetapi kerana menyampaikan jemputan dari ayahnya kepada pemuda gagah lagi beriman tersebut.


"Kemudian datanglah kepada Musa salah seorang dari kedua perempuan itu berjalan dengan malu-malu, dia berkata: Sesungguhnya ayahku mengundangmu untuk memberi balasan atas (kebaikanmu) memberi minum (ternak) kami". Ketika Musa mendatangi ayahnya (Syuaib) dan dia menceritakan kepadanya kisah (mengenai dirinya), dia (Syuaib) berkata, "Janganlah engkau takut! Engkau telah selamat dari orang-orang zalim".(Surah al-Qasas: ayat 25)
Teruja dengan sifat malu-malu anak perempuan nabi Syuaib a.s. Yang malu-malu inilah mahal, tetapi yang mahal inilah semakin kurang benihnya dalam diri wanita muslimah.
Malu itu memang perlu bertempat kerana itu letaknya maksud adil, Allah S.W.T meletakkan sifat malu wanita itu sebenarnya untuk menjaga dirinya, maruahnya dan jasadnya dari direnggut mata dan nafsu liar manusia.
Daripada ayat di atas ada pengajaran yang kita boleh pelajari untuk bekal perhubungan wanita semasa bekerja dengan yang berlainan jantina iaitu kata-kata yang ringkas dan jelas.
Lihatlah anak perempuan Nabi Syuaib apabila menjemput Nabi Musa a.s, dia datang dengan perhiasan sifat malu sambil menyampaikan jemputan ayahnya dengan ucapan yang ringkas, jelas dan mudah difahami.
Dia berkata:
"Sesungguhnya ayahku mengundangmu untuk memberi balasan atas (kebaikanmu) member minum (ternak) kami". (Surah al-Qasas: ayat 25)
Tidak pula dia meleret-leret sambil berkata: "Terima kasih ye tolong kami tadi. Awak ni memang baik hati dan gagah. Awak tinggal kat mana ye. Emm, sebenarnya ayah saya jemput awak datang ke rumah, entahlah kenapa..bla bla bla.."
Dan melihat pula peribadi Nabi Musa a.s pula, dia tidaklah mengambil kesempatan tersebut untuk berdua-duaan serta berkenal-kenalan dengan lebih lanjut. Terus berjalan menuju ke rumah nabi Syuaib a.s untuk memenuhi jemputan.
Itulah adab muslimin dan muslimah yang sepatutnya apabila perlu bermuamalat. Mungkin perbuatan di atas tanpa disedari pernah dilakukan oleh kita.
Meleret-leret bermula dari pertolongan kepada tujuan untuk berkenal-kenalan, bergurau- senda, lalu terbuka jalan untuk bertemu sambil bertukar-tukar cerita.
Wanita Muslimah apabila berjalan..
Dari sudut lain, ayat di atas juga terkandung gambaran sifat malu wanita yang perlu diikuti oleh wanita muslimah bagi menjaga akhlaknya, memelihara dirinya dan melindungi maruahnya iaitu 'malu ketika berjalan'.
Ahli tafsir menjelaskan tentang keadaan anak perempuan nabi Syuaib a.s berjalan dengan malu-malu adalah ketika menjemput nabi Musa a.s dan ketika pulang bersama menuju ke rumah Nabi Syuaib a.s.
Imam Alusi ketika menafsirkan ayat (عَلَى اسْتِحْيَاء) berkata:
"Anak perempuan Nabi Syuaib a.s berjalan sambil malu-malu ketika berjalan menemui (Nabi Musa a.s) dan ketika pulang.."(Ruhul ma'ani, 10/273)
Sayyid Qutb pula menambah:
"Wanita yang suci, baik, mempunyai maruah apabila dia berjalan dan bertemu dengan golongan lelaki, dia berjalan (dengan malu-malu)) tanpa dibuat-buat, tanpa berhias berlebih-lebihan dan tidak menggoda."(Fi zilal al-Quran, 5/2686).
Ringkasnya wanita mukminah apabila berjalan merentasi kaum lelaki:
 • Hiasi dengan sifat malu.
 • Tidak bertabarruj (berhias) secara berlebih-lebihan.
 • Menutup aurat.
 • Tidak dibuat-buat.
 • Cara jalan yang tidak menggoda.
Malu dan Wanita kini..
Apabila dikaitkan dengan realiti kehidupan sekarang, amat menyedihkan sekali apabila kaum wanita secara tidak sedar telah dipergunakan sebagai sumber keuntungan melariskan barangan dan produk kecantikan. Sabun, syampu, model kosmetik malah model untuk kereta pun wanita yang menjadi pelarisnya.
Ya Allah.. Bagaimanakah lagi sifat malu yang menjadi fitrah wanita itu boleh menutup dan menjaga diri serta maruah wanita dari direnggut manusia yang berkepentingan dunia.
Kecantikan itu anugerah, dan Allah S.W.T menciptakannya dengan sifatnya yang Maha Adil. Dia meletakkan kecantikan dan perhiasan wanita itu pada permulaannya hanya untuk ditatap oleh yang hak sahaja.
Tetapi apabila hak ini dicabuli dan tidak diletakkan kepada yang sepatutnya, maka wanita itu secara automatik telah menzalimi dirinya sendiri.
Apabila berjalan di pinggiran jalan, memerah muka menahan malu melihat ada gadis-gadis malah yang sudah menjadi ibu berpakaian dengan pakaian yang 'tidak cukup meter.'
Teringat Prof Dr Muhaya berkata, kita melihat kesalahan orang supaya kita tidak jadi seperti mereka. Jangan pula sibuk mencari kesilapan orang dan dipanjang-panjangkan cerita itu sehingga lupa hendak mencari silap sendiri.
Justeru bukanlah tujuan menceritakan 'sakit-sakit mata' dan 'merah-merah muka menahan malu' ketika berjalan dipinggir jalan dan di dalam LRT melihatkan wanita yang tanpa segan silu mendedahkan aurat dengan megah.
Namun sebenarnya di sebalik tulisan ini mengharap dan mengingatkan kembali diri kita yang terlupa akibat keindahan dunia dan pujian manusia ini agar sentiasa ingat bahawa diri kita secara fitrahnya dikurniakan sifat malu oleh Allah S.W.T.
Tanda sayang-Nya, tanda Dia mahu menjaga maruah kita, tanda Dia mahu kita selamat dari gangguan yang tidak kita senangi.
Orang yang punyai sifat malu terpeliharalah dirinya, akhlaknya, maruahnya. Dengan sifat malu, aurat ditutup sempurna, pergaulan dijaga, tidak senang ditatap mesra.
Wanita, perhiasannya malu. Andai hilang malu takutlah wahai muslimah. Petanda awal bahawa akhlakmu akan diganggu gugat syaitan dan nafsu.
Mudah-mudah dipelihara Allah S.W.T selalu.
Ingatan buat diri sendiri sebenanrnya dan sekembalinya.
Rujukan: kitab Inayah al-Quran wa as-sunnah bi masya'ir al mar'ah.

1 comment:

 1. assalam..nice entry..mberi ruang utk kita muhasabah diri kita semula sbgai seorg muslimah..

  p/s;-moga Allah ampunkan untuk setiap pandangan yang tak terjaga,untuk iman yang tak dipelihara,
  lisan yang merayu dan hati yang tak terhijab,

  Jom lihat entry ni : Berjalan Tanpa Henti

  ReplyDelete