Wednesday, May 26, 2010

ilmu!!!aku perlukanmu..

by : ana_muslihah


bismillahirahmanirrahim..

Ilmu yang memelihara kita, sebaliknya, kita yang haurs memelihara ilmu..
~Saidina Ali

Jadilah kalian ;
-Orang yang berilmu
-Orang yang menuntut ilmu
-Orang yang mendengar ilmu
-Orang yang mencintai ilmu
dan jangan lah kalian menjadi golongan yang kelima dimana keempat-empat ciri-ciri di atas tiada pada kalian.

Ilmu..Kenapa ilmu begitu penting bagi kita? Kenapa kita digalakkan membudayakan ilmu? Apa beza orang yang berilmu dengan orang yang tidak berilmu?Hrrmmm... Mungkin ini persoalan yang seringkali berlegaran di kotak fikiran kita. Namun sebenarnya, segala persoalan sangat jelas jawapannya.


            
Ilmu ini tidak tertumpu pada bahan bacaan sahaja namun mencakupi skop yang sangat luas. Dari segi pendengaran, penglihatan, dan macam-macam lagi. Tetapi kenapakah kita digalakkan membaca kerana Allah yang memerintahkan kita melakukan demikian melalui ayat suci al-Quran yang pertama diturunkan.'IQRA'. Bacalah dengan nama tuhanmu yang Menciptakan. Nah..Jelas sekali jawapannya.

Apa bezanya? Mestilah jauh perbezaannya. Tanpa ilmu, mungkin amalan yang kita lakukan semata-mata mengharap keredhaan daripada Allah SWT itu tidak siterima kerana tidak cukup syaratnya. Seperti bacaab surah al-Fatihah, rukun solat yang dimana ia menjadi fardhu ain kepada kita untuk mendalaminya.

3 perkara yang akan menyelamatkan kita di alam barzakh nanti iaitu;
-Sedeqah Jariah,
-Ilmu yang masih diamalkan dan dimanfaatkan,
-Doa daripada anak-anak yang soleh.

Nampakkan betapa begitu pentingnya ilmu itu. Kalau membaca dan melihat televisyen sekalipun itu boleh dikira ibadah sekiranya kita niatkan semata=mata kerana Allah. (Setiap amalan itu berasakan niatnya). Tetapi jangan lah pula rancangan yang ditontoni itu berunsurkan bollywood, hollywood, lagha,
lawak bodoh kerana itu sama sekali akan lebih menghayalkan kitan dan menjadikan kita lebih kufur pada Allah. Bahan bacaan pula harus diperincikan dan bukannya berunsur gosip artis, kartun, dan sebagainya. "Eh, nanti jangan pula kamu baca pisang, cempedak, nangka semua.Semua tu membuatkan lebih menjadi kufur," Ustaz Mazlan berceloteh.[majalah 'mangga']

Jadi, jom kita membudayakan ilmu sebab kita pelapis pemimpin dan generasi pemuda-pemudi Islam.

wallahu'alam.No comments:

Post a Comment