Wednesday, September 1, 2010

the city of white night

by : ana_muslihah


Bismillahirahmanirrahim...

Entah kenapa hati serta jari jemari ini terdetik untuk menaip tentang keajaiban yang disaksikan sewaktu mengembara di bumi soviet June lepas. Walaupun sudah lama tapi ingin dikongsi bersama-sama sahabat untuk mengingatkan diri kalian dan diri ini tentang keajaiban kuasa Allah.Gambar-gambar ini diambil sekitar jam 10.30-10.45 malam waktu disana. Satu-satunya tempat di dunia yang tiada malamnya pada musim 'winter'.

Memang kehidupan di malam hari berjalan seperti siangnya hari. Orang ramai berjalan tak putus-putus. Bilakah rehatnya? Wallahu'alam.Gelapnya mungkin sekejap dan seperti waktu maghrib kemudian cerah kembali. Dan alhamdulillah diri ini diberi kesempatan untuk melihat keajaiban yang belum perah dilihat di bumi russia ini. Kota yang dikenali sebagai "The City Of White Night" ini letaknya di Saint Petersburg atau dikenali sebagai St. Pete.
Ini mungkin sedikit dari keajaiban yang Allah aturkan untuk membuka mata kita tentang kehebatan kuasa Maha Pencipta yang boleh menentukan segala-galanya. Setiap yang beredar pada paksinya, pasang surutnya, condongnya sudut bumi berputar semua itu telah terencana. Namunkah kita sebagai khalifah di muka bumi ini berfikir di sebalik semua yang tersurat ini?

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berakal, (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sembil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring  dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), " Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka".
(al-Imran : 190-191)


No comments:

Post a Comment