Thursday, December 24, 2009

Manja!!

Manja!!!

by : ana_muslihah
assalamualaikum..

baru2 ni ana ader dgr tazkirah..begini cerita nya..hidup sebagai muslim ini sebenarnya dimanjakan..cube bayangkan kalo kanak2 yang masih kecil, kalo kita dapat kategorikan dia sebagai seorang yang manja apa yg kita dapat lihat pada dirinya? sudah tentulah dia suka merengek dan menangis.. sikit2 nak mengadu.. sebenarnya begitulah kita sebenarnya..

Allah SWT sentiasa memberi segala yang terbaik untuk diri kita.. walaupun kekadang yang kita mintak tu x dapat tapi itu juga sebahagia drpd pemberian di mana Allah tetap tidak memberi kerana mungkin pemberian itu tidak sesuai untuk kita atau memudaratkan kita di masa hadapan seperti dalam firmanNya di dalam surah al-Baqarah : 216

Sebenarnya cinta dan takut kepada Allah itu datang sekali dimana kita sangat cintakan Dia sehingga kita takut kalo2 amalan2 kita x diterima dan pemberianNya ditarik seketika walaupun sesaat. Segala yang saling kait dengan kehidupan kita ini ialah pemberian Allah. Setiap sedutan nafas, setiap degupan jantung mahupun kelipan mata ini adalah kurniaanNya.

Sebab itulah dikatakan manjanya jika sekiranya kita asyik2 hendak mengadu dengan Allah.. Knape hati kite tidak tenang walaupun telah melakukan amalan ibadat secara berterusan? Kita terus direct dengan Allah.. Mengadu tentang masalah kita. Mengadu tentang diri kita. Meminta pertolongannya.. Bertaubat kepadaNya secara bersungguh2 kerana sementara hidup di dunia ini kita masih berpeluang untuk meminta keampunanNya sementara nanti di akhirat kelak Allah akan mengadili kita dan itu bukanlah lagi masa untuk kita bertaubat..

Ya Allah..ana mensihati kalian sumer serta diri ana sekali.. samer2 lah kita memperbanyakkan amal ibadah kita..

Wallahu'alam..

2 comments:

  1. salam azzy..aain nk mnx azzy 2kar layout ni leh?aain tgk cm pic salib t'balik je..x sedap lak rasenye..hrap azzy x kcik hati..sbg kwn yg sntsa menyayangimu..salam..

    ReplyDelete
  2. terima kasih..ukhwah fillah yg ana harapkan..
    jazakillah ain

    ReplyDelete