Saturday, December 19, 2009

salam maal hijrahSALAM MAAL HIJRAH

by : ana_muslihah


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum..

Salam Maal Hijrah 1431.. Tahun baru sudah tentunya diari baru dalam kehidupan setiap individu.. Sama ada sedar atau tidak, itulah hakikatnya.. Sedar x sedar sudah bertambah satu angka dalam umur kita. Namun apakah amalan kita seiring dgn jumlah nombor yang ada dalam umur kita? Tepuk dada tanya selera.

Alhamdulillah.. bagi yang ada kesedaran, mereka mampu membaca doa2 dan wirid sempena berakhirnya 1430 hijrah dan bermulanya tahun 1431 hijrah supaya ianya bermula dengan amal2 yang baik insyaAllah.. Tapi yang kurang kesedaran, mungkin mereka terus hanyut dalam alam duniawi ini..

Bagi yg mempunyai kesedaran..”Jom kita same2 gerakkan sahabat2 kita yg mungkinnya lupa dengan keadaan mereka di luar sana. Kalau x kita siapa lagi yg akan membantu mereka? Jangan terlalu overate diri sendiri yg kita sangka kita ni sangat hebat bila di compare dgn org kebanyakan. Allah ada berfirman yg maksudnya, ‘Jangan dikatakan kamu beriman selagi kamu tidak diuji’.. mmg benarlah setiap firman Allah itu..

“Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Mahaluas, Maha Mengetahui.”

(2:261)

Same jugak dengan imu yg kita sampaikan..

Jadikan tahun baru ini sebagai tahun baru untuk kita lebih banyak mengajak org disekeliling kita lebih dekat kepadanya.. Dan sudah tentunya mcm cara boleh diguna pakai..

Wallahu’alam..

No comments:

Post a Comment