Tuesday, January 12, 2010

betulkan niat, ikhlaskan hati


by : ana_muslihah
Bismillahirahmanirrahim..

Kebelakangan ini aku makin sibuk dengan tugasan2 yang x pernah kenal habis.. Ada sajer perkara yang bermain di kepala. Tapi tarbiyah disekeliling mengajarku betapa pentingnya istiqamah dalam sesuatu perkara. Biarpun sedikit tetapi istiqamah. Marah menguasai diri sampai orang yang baik denganku dimarahi dan disakiti..Maafkanku..Aku x pernah menyalahkan tarbiyah di sekelilingku.. Tetapi aku marah akan diriku kerana tidak betulkan niat dan ikhlaskan hati dalam berorganisasi. Islam itu menyenangkan dan menenangkan..Tapi kenapa aku gundah gulana dalam jalan ini? Kerana aku seakan-akan terlalu leka dengan tugasku sehingga aku melupakan sedikit ibadah rutinku dan niatku yang sebenar..astaghfirullahalazim...

Ingatlah sahabat..tujuan kiter berorganisasi adalah untuk memperjuangkan Islam, tetapi syaitan sentiasa di sekeliling kita menyuntik jarum2 hikmatnya dari segi pelbagai aspek. Hati, ibadah rutin, ikhtilat, ukhwah dengan saudara , dan komitmen terhadap pelajaran n mcm2 lagi..

InsyaAllah...reflect serta muhasabah diri setiap malam sebelum tidur serta qiamullail antara jalan yang terbaik..Walaupun kita di medn yang pelbagai..Tapi percayalah..we have the only one mission...

Untuk kembalikan izzah Islam...

Wallahu’alam..

2 comments:

  1. salam sahabiah.ana tertarik dengan kata2 enti tadi.jujur kate,ini baru sedikit dari apa yang akan enti hadapi kelak.satu hari nanti bila enti berada di jawatan yang lebih tinggi,enti akan merasa tekanan yang lebih lagi.bersyukurlah kepada ALLAH kerana ALLAH telah memberi tarbiyah kpd enti secara sedikit demi sedikit.bayangkan kalau ALLAH bagi tarbiyah tersebut secara terus.masuk2 je dalam organisasi terus kena pegang jwtn tertinggi.ana tak maksudkan sapa2 cuma secara warasnya,marilah kta sama2 bermuhasabah n cuba untuk terima taklifan seikhlas mungkin.andai ada yang terkurang,sama2 kita bantu membantu,k dear??(*_')

    ReplyDelete
  2. betul2 aper yg atikah ckp..ini hanya jauh2 sgt sedikit sumbgn yang kita buat berbanding dgn sahabat rasulullah s.a.w.. sedangkan dgn berorganisasi pergkt kolej pun kita slalu down, moody, x tentu arah, tension, x cukup tidur dan mcm2 lagi..Inikan pula perjuangan pada zaman rasulullah dulu. Betapa cekalnya mereka dlm memperjuangkan izzah..Jadi yok kiter same2 slng menasihati dlm jalan ini..

    ReplyDelete