Friday, January 22, 2010

islam agama dagang

by : ana_muslihahBismillahirahmanirrahim...

Sihatkah hati kalian??

Kenapa islam ini dikaitkan dengan agama dagang??kerana sewaktu zaman jahiliah, islam datang dalam keadaan dagang yakni pelik/janggal..Tapi bila diakhir zaman, orang yang sedang berusaha untuk memperjuangkan islam atau paling kurg pon mempraktikkan islam juga dianggap pelik...

Tidak pelikkah ini??

"Anti sosiallah kmu nie.."
"Kenapa pelik sangat kmu nie? Tak bagi respon langsung.."
"Alah...Diakan budak nerd.."

Biasa dengar perkataan2 mcm nie??Hrrmmm... Ana x nak tuduh sesiapa dlm hal nie..Kerana ana sendiri sedang dalam proses untuk memperbaiki diri ana. Cuma x kesah lah aper org nak kater sekalipun.. Kita harus sedar apa yang kiter sedang lakukan ini adalah cara hidup dalam islam...

Sebenarnya sahabat..mereka di sekeliling kita sedar tentang sebab mengapa ada sesetengah kawan mereka yang bersikap agak janggal bagi mereka..Dengan tidak bercampur gaul.. Sangat sukar melihat mereka bergurau senda di khalayak ramai..Mereka sangat sedar kenapa kawan2 mereka yang janggal itu bertindak sedemikian..Tapi mereka cuma tidak mempraktikkan apa yang mereka tahu itu..

Bagi yang tidak tahu..kawan2 kita ini bukanlah budak yang nerd..X suka bercampur gaul..Tetapi pada hakikatnya.. Ada batasan yang perlu mereka tegakkan..Sebenarnya jika dihayati mereka sedang memelihara satu mutiara yang berkilauan..Iaitu maruah mereka..

Dan sahabat,kenapa islam menggariskan begitu banyak panduan dalam urusan pergaulan?? Kerana agama adalah sesuatu yang memelihara diri kita dari keburukan..Tak mahukah kia turut sama memelihara diri kita dari keburukan hanya dengan cuba bergaul dengan cara yang disarankan dalam islam??? Dan mereka ini sedang mempraktikkan agama..

InsyaAllah sahabat..Selagi mana kita sedar bahawa kita tidak boleh bergantung harap pada org lain untuk memperjuangkan islam, kita harus sabar dalam menghadapi usikan2 nakal disekeliling kita.. Boleh jadi itu membuatkan kita rasa terasing dengan mereka ..Tapi kita masih boleh mencari persamaan dri segi approach yang lain..Mungkin dari segi hobinya, sukan, makanan etc..

Ana cuma berharap supaya kita semua dapat menegakkan dan memperjuangkan islam walaupun kita di medan yang berbeza2.. Sekalipun tidak, praktikkan islam as a way of our life.. Kerana di zaman ini mempraktikkan islam itu sendiri pun penuh dengan onak dan duri..Hanya dengan memelihara dua nikmat yang terbesar iaitu nikmat iman dan islam lah kita dapat menongkah arus kehidupan ini..

Wallahu'alam...

No comments:

Post a Comment