Tuesday, April 19, 2011

pemandu teksi & aurat...

by : ana_muslihah

Bismillahirahmanirrahim...

Kisah pemandu teksi yang tidak ku sangka. "Assalamualaikum"sapaku. "Dah lama tunggu? Pakcik yang lewat". Rancak punya berbual, rupanye pakcik ni kampung nye di perak. Dapat geng ni. Makin rancak berbual. "Sekolah mana dulu?" "Sekolah biasa  jer"ayat standard. "Habis tu kenapa pakai camni?" Pelik, ingatkan nak marah tadi. "Bagus nak, istiqamahkan...... Tak kesah kita sekolah mana dulu. Anak pakcik tiga-tiga orang perempuan pakcik hantar kat pusat tahfiz kat Johor nie."Macam2 lagi yang pakcik ni nasihatkan tentang aurat.. Allah..pakcik yang kusangkakan biasa2 ini rupanya punyai fikrah tentang islam. Mungkin dia ahli ibadah yang hebat. Namun itulah mata kasar manusia yang tak mampu menilai dari segi luaran. 

Waktu sampai Sri Putri, "tit.tit." RM8.40 tertera kat digtal display tu. "Takpa nak, bagi pakcik RM5 cukup". "Btul ker pakci?.Halal yer".."Doakan pakcik.Doakan pakcik yer kakak." Dua kali pakcik ni balas.Semoga Allah permudahkan segala urusannya di dunia n akhirat..

Allah sungguh mulia hati pakcik ini. Siapaka dia yang sebenanrnya. Pemandu teksi bukan kekangan untuk dia menyebarkan dakwah.(amar makruf nahi mungkar). 

Untuk tatapan sahabat2 :
Peliharalah aurat kita wahai muslimah. Sungguh diri ini tidak sempurna lagi. Si gadis cilik ini sudah cakna tentangnya. Kita bila lagi???


No comments:

Post a Comment